Kolejne inwestycje drogowe na terenie Gminy Pelplin
Jeszcze w tym roku rozpoczną się prace budowlane w ramach modernizacji dróg gminnych w Wielkim Garcu oraz Rudnie.
2019-11-06, 12:41

6 listopada  Burmistrz Miasta i Gminy Pelplin Mirosław Chyła  oraz  V-ce Prezes Przedsiębiorstwa Budowy Dróg S.A. Kamil Rozmus,  z siedzibą w Starogardzie Gdańskim, podpisali umowy dla zadań pn. „Budowa dróg gminnych na ternie Gminy Pelplin – Wielki Garc i Rudno”.

W ramach zadania  w Wielkim Garcu wybudowana zostanie nowa droga o nawierzchni bitumicznej o długości 378 m i szerokości 5 m. Przy kościele wykonana zostanie zatoka postojowa oraz parking. Wybudowana zostanie także kanalizacja deszczowa, a skrzyżowanie z drogą wojewódzką nr 229 (przy kościele) ulegnie częściowej przebudowie. Wartość zadania wynosi 1 436 619,26 zł.

Budowa ul. Kościelnej w Rudnie obejmuje swym zakresem wykonanie nawierzchni bitumicznej na odcinku 396 m od drogi krajowej nr 91 do skrzyżowania z drogą powiatową w kierunku Rajków (droga powiatowa nr 2716G) o szerokości 5m. Wykonany zostanie także chodnik o zmiennej szerokości (2 – 1,5 m). Przy świetlicy wiejskiej i przy kościele zaplanowano wykonanie zatok postojowych do parkowania prostopadłego i równoległego. W ramach inwestycji wybudowana zostanie także kanalizacja deszczowa, przebudowany zostanie także wodociąg. Wartość zadania wynosi 1 767 446,09 zł.

Zakończenie obu inwestycji zaplanowane jest na przyszły rok, tj. nie później niż do końca sierpnia 2020 r., przy czym rozpoczęcie prac budowlanych w Wielkim Garcu zakładane jest jeszcze w bieżącym roku.

Wspomnianym już wykonawcą zadania jest Przedsiębiorstwo Budowy Dróg S.A. w Starogardzie Gdańskim, którego oferta została wybrana w ogłoszonym przez Gminę Pelplin przetargu nieograniczonym.

Konrad Mania
Urząd Miasta i Gminy Pelplin